یکی از جالب ترین رشتههای علوم تجربی ، ژنتیک (Genetics) است.
هدف اصلی ژنتیک تحقیق درباره چگونگی تشخیص مولکولهایی است که سلولهای یک عضو را تشکیل میدهند . ژنتیک و زیست شناسی مولکولی همچنین ، فعل و انفعالات فیزیولوژیکی ، رشدی و آسیب شناختی مولکولها را مورد بررسی قرار میدهد.
در کنار اینها به تحقیق پیرامون ویژگیها، عملکردها و ساختارهای اساسی مولکولها نیز میپردازد ، این رشته در مقاطع کارشناسی تا دکترا در دانشگاههای دولتی و خصوصی ترکیه ارائه میشود ، دوره کارشناسی رشته ژنتیک و زیست شناسی مولکولی در ترکیه 4 سال ( 8 ترم) است.
بیشتر دانشگاهها این برنامه را معمولاً به صورت زیر مجموعه ای از دانشکده علوم یا علوم کاربردی ارائه می کنند.
در دوره چهار ساله کارشناسی ، دانشجویان نخست با اصول شیمی ، فیزیک ، زیست شناسی و حتی علوم کامپیوتر آشنا میشوند ، ورود به دروس تخصصی مثل بیوانفورماتیک یا بیولوژی پزشکی ، از ترم چهارم خواهد بود.
· بیولوژی
· شیمی
· بیوشیمی
· فیزیک عمومی
· میکروبیولوژی
· فیزیولوژی
· ژنومیک
· مکانیسمهای آسیب و ترمیم DNA
· ژنتیک مولکولی
· آشنایی با ژنتیک انسانی
· مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی
· زیست شناسی تکاملی
به طور کلی برای اقدام به پذیرش توسط دانشگاه ها در رشته ژنتیک باید مدرک دیپلم خود را کسب نموده باشید ، همچنین داشتن ریزنمرات دوران دبیرستان و پیش دانشگاهی الزامی می باشد.
توصیه نامه از اساتید و یا معلم های اسبق خود که خودشان نیز مدرک بین المللی دارند بی تاثیر نخواهد بود ، برای گرفتن پذیرش دانشگاه های ترکیه در رشته ژنتیک باید در آزمون تافل نمره حداقل ۸۰ را کسب نمایید ، همچنین باید در آزمون های YDS و KDPS و DSU شرکت نموده و حداقل نمرات لازم برای هر مقطع تحصیلی را کسب نمایید .
· داشتن حداقل 18 سال سن
· داشتن ریز نمرات دیپلم
· مدرک دیپلم
· نمره بالای 80 در آزمون تافل
· مدرک زبان ترکی
ممکن است مدارک مورد نیاز برای پذیرش هر دانشگاه متفاوت باشد و بهتر است که قبل از اقدام برای هر کاری ابتدا وب سایت دانشگاه مدنظرتان را بررسی نمایید .
· ارائه تمکن مالی
· ترجمه رسمی مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی
· پاسپورت معتبر
· عکس پرسنلی
· ترجمه رسمی ریز نمرات دیپلم و پیش دانشگاهی
· مدرک قبولی در آزمون های YDS ، DUS ، KDPS
· برای تحصیل به زبان انگلیسی داشتن مدرک تافل یا آیلس
در این مقطع باید نزدیک به ۱۴۶ واحد درسی را پاس کنید ، برای مثال از واحدهایی که باید در مقطع کارشناسی پاس کنید می توانیم به بیوفیزیک ، تکامل ، ایمونولوژی ، زیست شناسی پرتویی ، زیست مولکولی ، بیوشیمی ، زیست جانوری ، آزمایشگاه ، شیمی آلی ، میکروبیولوژی و … اشاره کنیم.
هزینه های تحصیلی در ترکیه بستگی به نوع دانشگاهی دارد که قصد رفتن دارید ، دانشگاه های دولتی و خصوصی ترکیه شهریه های متفاوتی را از دانشجوی های خود دریافت میکنند.
پس از اتمام تحصیل در مقطع کارشناسی رشته ژنتیک می توانید برای ارشد اقذام نمایید ، همچنین برای کسانی که دوره کارشناسی خودشان را در کشور دیگری سپری کرده اند نیز این امکان فراهم است که ادامه تحصیل خود را در ترکیه بگذرانند ، در این مرحله باید دقت کنید که قبل از اقدام برای هرگونه کاری ، ابتدا گرایش مدنظرتان برای ادامه تحصیل را مشخص کنید ، زیرا گرایش های متفاوت رشته ژنتیک در ترکیه زیر نظر وزرات خانه های مختلفی ارائه میشوند ، برای مثال گرایش های ژنتیک گیاهی و جانوری زیرنظر وزارت خانه علوم و ژنتیک انسانی و بهداشتی زیر وزارت بهداشت ارائه میگردند ، با توجه به تفاوت های این گرایش ها آینده کاری و حرفه ای شما نیز تعیین خواهد شد ، پس به اندازه کافی در مورد انتخاب گرایشتان تحقیق و پرس و جو کرده و سپس اقدامات لازم را انجام دهید.
دوره ارشد رشته ژنتیک پزشکی ترکیه به مدت ۲ سال برگذار میشود و ۳۲ واحد درسی دارد که ۸ واحد آن شامل پایان نامه خواهد بود ، از جمله واحدهایی که در این مقطع سپری خواهید کرد می توان به ژنتیک مولکولی ، ژنتیک جمعیت تکمیلی ، ژنتیک ایمنی ، ژنتیک انسانی ، سمینار و روش تحقیق اشاره کرد.
دکتری ژنتیک یکی از بالاترین درجات شاخه پزشکی محسوب میشود ، دوره دکتری ژنتیک به مدت ۴ سال طول خواهید کشید ، از جمله واحدها و درس هایی که در طی این ۴ سال باید پاس کنید می توان به ژنتیک پزشکی ، ژنتیک سرطان پیشرفته ، ژنتیک ایمنی پیشرفته ، کارورزی تخصصی بیمارستانی ، ژنتیک مولکولی پیشرفته و پایان نامه اشاره نمود.
دانشگاه هایی همچون کوچ ، سابانجی ، آنکارا ، استانبول و بیلکنت مقطع دکتری رشته ژنتیک پزشکی را ارئه می دهند که می توانید برای گرفتن پذیرش آنها اقدام کنید .
تمایل افراد برای گرفتن بورسیه به دلیل کاهش هزینه های تحصیلی در ترکیه می باشد ، پس اگر قصد گرفتن بورسیه را دارید بهتر است با دقت و تمرکز بالایی اقدام کنید و شرایط مورد نیاز آن را به خوبی فراهم نمایید.
· سعی کنید تمام کارهای پژوهشی و تحقیقاتی خود را به خوبی در آن نشان بدهید
· برای گرفتن بورسیه معدل دیپلم شما نباید زیر ۱۲ باشد. همچنین اگر برای مقطع ارشد اقدام می کنید معدل کارشناسی شما نباید زیر ۱۵ باشد
· نمره زبان انگلیسی شما در آزمون های بین المللی تافل و یا ایلتس هرچه بالاتر باشد بهتر است
· مدارک مورد نیاز هر دانشگاه را به طور کامل تهیه کرده و به درستی ترجمه نمایید
· وبسایت هر دانشگاهی که بورسیه تحصیلی می دهد را مرتب چک کنید تا از تاریخ های مهم غافل نباشید
شهریه بسته به نوع دانشگاه خصوصی یا دولتی و همچنین مقطع تحصیلی شما متفاوت خواهد بود ، میانگین هزینه شما به عنوان یک دانشجوی رشته ژنتیک در مقطع کارشناسی بین 12 تا 15 هزار دلار خواهد بود ، این هزینه برای مقطع کارشناسی ارشد به حدود 18 هزار دلار هم می رسد.
علاوه بر شهریه دانشگاه که به صورت سالیانه پرداخت می کنید ، یکی دیگر از نکاتی که باید به آن توجه کنید شهری است که برای اقامت به آن می روید .
با توجه به این که رشته پزشکی انتها ندارد بازار کار ژنتیک پزشکی هم هیچوقت کساد نخواهد بود ، و شرکت های پیشرو و بزرگ دنیا همواره به دنبال کشف فرمول ها و راه حل هایی برای درمان بیماری های خاص و سرطان خواهند بود ، پس از اتمام دوران تحصیلتان انتخاب های زیادی برای کار کردن خواهید داشت ، از تدریس و وارد شدن به هیئت علمی دانشگاه ها گرفته تا کار در گروه های تحقیقاتی و آزمایشگاه های دولتی .